Pedodonti - Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti, 0-13 yaş grubu arasındaki çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturabileceği sorunların giderilmesini sağlayan bir anabilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pedodonti, bebeklik çağından başlayarak çocukların ağız ve diş sağlığını aynı zamanda çene ve yüz bölgesinin gelişimini takip ve tedavi eden ve koruyucu önlemler alan diş hekimliği dalı olarak bilinir. Pedodontistler bu dönemlerde bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve diş sağlığının gereksinimlerine göre önleyici ve tedavi edici her türden tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleştiren kişilerdir.

Öncesi ve Sonrası Hastalarımız

Tarih: 07.08.2023

Tarih: 07.08.2023

Tarih: 07.08.2023

Pedodontistlerin gerçekleştirdikleri tedaviler ve koruyucu uygulamaların neler olduğu merak edilen bir konudur. Bu uygulamaları şu şekilde sıralamamız mümkün olacaktır;

  • Ağız ve Diş Bakımı, Beslenme Önerileri
  • Çocuklar İçin Protezler
  • Diş Çekimi
  • Diş çürüğünden korumak için önleyici uygulamalar; Fluorid Jeli, Fluorid verniği ve Fissür örtücü
  • Diş travmalarının tedavileri
  • Kanal tedavisi ve ampütasyonlar
  • Parmak emme, tırnak yeme, dudak ısırma gibi kötü ağız alışkanlıklarını durdurmaya yönelik tedaviler
  • Süt ve genç dişlerde dolgu işlemleri
  • Yer tutucular

Pedodontistler yukarıda da sıralamış olduğumuz gibi pek çok alanda uygulamalarını gerçekleştirmektedirler. Çocuk diş hekimliği denildiği zaman akla takılan ve merak edilen konulardan bazıları süt dişlerinin neden önemli olduğu, dişleri koruyucu uygulamaların neler olduğu, fissür örtücülerin ne işe yaradığı ve flor uygulamasının ne demek olduğu olabilir. Yazımızın devamında bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Pedodontist Kimdir?

Pedodontistler, Üniversitelerin Diş Hekimliği fakültelerinden 5 yıllık lisans eğitimlerinin ardından çocuk diş hekimliği ana bilim dalı üzerinde uzmanlık ya da doktora eğitimi almış olan diş hekimleridir. Bu alanda eğitim almış kişilere çocuk diş hekimi, pedodontist denilmektedir. Dental fobi günümüzde bir çok hastanın sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu durum çocukluk döneminden yaşanan kötü tecrübelerin sonucunda oluşabilmektedir. Bu alanda uzmanlaşmış olan pendodonistler tarafından çocukların ilk diş muayenesinin yapılması gelecekte oluşabilecek travmatik deneyimlerin önüne geçilmesini sağlamaktadır.

İlk Diş Hekimi Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk süt dişinin sürmesi ortalama olarak 6. ayda başlar ve toplamda 20 tane olan süt dişlerinin tamamının sürmesinin tamamlanması 2.5 yaş civarında olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, ilk diş hekimi muayenesinin ilk dişin çıkmasının ardından 6 ay ila 1 yaş arasında yapılması gerektiğini söylemektedir. Biberon ya da emzirme çürüğü benzeri sorunların önüne geçilmesi için yapılacak olan her muayene oldukça önemlidir. Bebeğin beslenmesi hakkında verilecek olan öneriler ve diş sağlığını korumak için alınacak önlemler diş hekimleri tarafından ebeveynlere verilmektedir. Bu nedenle geciktirmeden ilk diş muayenesinin yapılması oldukça önemlidir bir konudur.

Çocuk Diş Bölümü Neye Bakmaktadır?

Çocuk diş bölümlerinde koruyucu diş tedavileri, çocuklarda beslenme ve ağız hijyeni eğitimleri, süt ve kalıcı dişlerin dolgu tedavileri, dental travma tedavileri, yer tutucu uygulamaları, koruyucu ortodontik tedavileri, süt dişlerinin çekilmesi, kök ucu açık olan ve gelişimi tamamlanmamış dişlerin tedavileri, parmak emme ve tırnak yeme gibi kötü ağız alışkanlıklarının tedavilerini yapmaktadırlar. Bunlara ek olarak koruyucu önlemler arasında bulunan fissür örtücü uygulama ve flor uygulamaları da çocuk diş bölümlerinde yapılmaktadır.

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri toplamda 20 adettir. Süt dişlerinin en önemli görevlerinden birisi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Aynı zamanda konuşmasını düzgün gelişimini de süt dişlerinin varlığı sayesinde olmaktadır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine geçecek olan kalıcı olan dişler için korumaktadırlar. Kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapan süt dişleri erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk işlevi de ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle süt dişlerine çok fazla önem vermek gerekmektedir.

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Çocuk diş hekimliğinin en önemli ve ilk amacı diş sorunlarının oluşmasını engelleyecek önlemler almak ve çocukların çürüksüz bir gelecek doğru yönlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda uygulanan işlemlere de koruyucu diş hekimliği uygulamaları denilmektedir. Diş çürüğünü önlemeye yönelik olan koruyucu uygulamalar içerisinde çocuğun ve ailesinin ağzı ve diş sağlığı konusunda eğitilmesi gerekmektedir. Bunun dışında aynı zamanda beslenme konusunda da gerekli eğitimlerin verilmesi son derece önemli bir konudur. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yüzeysel flor ve fissür örtücü işlemleri bulunmaktadır. Bu işlemler sayesinde çocuğun dişlerinin korunması sağlanabilmektedir.

Fissür Örtücüler Ne İşe Yaramaktadır?

Fissür örtücü uygulamaları dişin çürümesini önlemek için uygulanan bir işlemdir. Bu işlem için kullanılan dolgu malzemesi dişlerin girintilerine ve oluklarına yapıştırılarak her dişin minesinin üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturmaktadır. Aynı zamanda diş aşısı olarak da bilinmekte olan bu işlemin sayesinde dişlerin çürümesinin önüne geçilmektedir.

Fissür örtücü uygulaması oldukça basit ve ağrısız bir şekilde yapılan bir işlemdir. Yalnızca birkaç dakika süren bu işlemde uygulamanın yapılacağı diş iyice temizlenir ve kurulanır. Dişlerin çiğneyici yüzeylere asit solüsyonu sürülerek işleme başlanmaktadır. Bunun ardından hazırlanan dolgu malzemesi ile dişlerin girintili olan kısımları doldurulmaya başlanır. Girintili kısımlara doldurulan malzemenin sertleşmesi beklenmektedir. Bazen dolgu malzemesinin sertleşmesine yardımcı olmak için özel ışıklar da kullanılabilmektedir.

Fissür örtücü uygulaması genel olarak çocuklara yapılan bir uygulamadır. 6 ila 14 yaş arasında olan çocuklarda çürük oluşma riski oldukça fazladır. İlk azı dişleri 6 yaşlarında çıkmaktadır. İkinci azı dişleri ise 12 yaşlarında çıkmaktadır. Kalıcı dişlerin çıkmasının ardından fissür örtücü uygulaması yaptırmak erken yaşlardan başlayarak çürüklerden korunma sağlamaktadır.

Fissür örtücü işlemi dişlerin çürümesini engelleyen basit ve etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu işlem sayesinde dişler 10 yıla kadar çürüklere karşı etkili bir şekilde korunmaktadır. Gıda kalıntılarının dişlere girmesi ve bakterilerin üremesini önlemesiyle bu işlem oldukça önemlidir. Ancak bu uygulamanın ardından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır. Fissür örtücü işlem yalnızca tek başına dişleri çürüklere karşı korumamaktadır. Bu nedenle de uygulamanın ardından ağız ve dış sağlığı için hijyene mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Dişleri günde en az iki kere fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanmak dişleri çürüklere karşı korumanızı sağlayacaktır.

Flor Uygulaması Nedir?

Flor diş minesinin yapısına katılarak dişin yapısal olarak çok daha güçlü ve çürüklere karşı çok daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Florlu diş macunları diş çürüklerinin önlenmesi konusunda oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Yüksek ve orta çürük riski bulunan kişilerde düzenli flor uygulamaları ve iyi bir oral hijyen sayesinde çürüklerin önüne geçilebilmektedir. Flor sayesinde dişlerin çürümesinin önüne geçebilir, dişlerin yapısını kuvvetlendirebilirsiniz. Dişler ilk sürüldükleri zamanlarda diş minesi tam olarak oluşmadığı için bu dönemlerde genel olarak çürüğe karşı daha dirençsiz bir haldedirler ve bu zamanlarda çürük oluşumuna çok daha yatkındırlar. Flor diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı çok iyi bir şekilde korumaktadır. Dolayısıyla da diş çürüklerinin oluşmasına karşı önlem almanızı sağlamaktadır. Profesyonel yüzeysel flor uygulamasını yalnızca diş hekimleri tarafından yapılması gerekmektedir. Yüzeysel flor uygulamasını altı ayda bir diş hekimi tarafından yaptırarak dişleri çürümeye karşı koruyabilirsiniz.

Soru & Cevap

Kaç yaşında diş teli takılır?

10 yaşından itibaren diş teli tedavisine başlanabilir.

Cevabı bulamadınız mı?

En hızlı şekilde dönüş sağlamaya çalışıyoruz.

Submit question!