Diş Beyazlatma Tedavisi

Diş beyazlatma uygulaması Dünya Sağlık Örgütü onaylı bir takım jellerin diş minesine uygulanması ile doğal diş renginden biraz daha açık ve daha beyaz bir renk elde edilmesini sağlayan bir işlemdir. Bleaching, diş temizliği ile karıştırılabilen bir işlemdir. Diş temizliği yalnızca dış yüzeyde bulunan çay, kahve, sigara gibi boyayıcı maddelerin sebep olduğu lekelerden kurtulmayı sağlarken beyazlatma işleminde doğal diş rengi daha fazla açılmaktadır. Dişler mevcut renginden daha beyaz bir renge bu işlem sayesinde kavuşmaktadır. Diş beyazlatma işleminde dişin yapısına sarı renk vermekte olan pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılmasını dişin daha beyaz bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Kaç Şekilde Yapılmaktadır?

Diş beyazlatma (Bleaching) işlemi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birisi klinikte doktorların kontrolünde uygulanan Office bleaching sistemidir. Klinik ortamında yaklaşık olarak bir saat içerisinde uygulanan bu beyazlatma sisteminin işlem öncesinde diş taşı temizliği yapılmaktadır. Dişlerin üzerinde bulunan lekeler polisaj yöntemi kullanılarak temizlenmektedir. Tüm yumuşak dokular ışık ile birlikte sertleşen bir bariyerle izole edilmektedi. Bunun ardından beyalztma jeli dişlere uygulanır ve ışık ile aktive edilmektedir. İstenilen beyazlığa ulaşılana kadar bu işlem iki ya da üç kez dakikalık seanslar ile tekrarlanmaktadır.

Diş beyazlatmanın başarısı ve sürekliliği için doktor tarafından hazırlanmış olan özel plakalar kullanılarak destekleyici home bleaching uygulanmaktadır. Diş beyazlatma home bleaching sistemi ile de yapılmaktadır. Beyazlatma sağlıklı her kişiye uygulanabilmektedir. Ancak yoğun diş eti çekilmesi olan, kök yüzeyleri açığa çıkmış kişiler için hassasiyeti arttırabileceği için çok fazla tercih edilmemektedir. Diş beyazlatma işlemi doğru teknikler ve doğru sürede uygulanırsa zararı olan bir işlem değildir. Ama dikkat edilmesi gereken bir konu bulunmaktadır. Piyasada değişik isimler adı altında satılan ve diş beyazlatma sağladığı iddia edilen ürünler yanlış bir şekilde kullanıldığı zaman dişlerde ve diş etlerinde çok kötü sonuçlara yol açarak kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu sebeple de diş hekimleri her iki işleminde uzman diş hekimleri tarafından yapılması gerektiğini önermektedir.

Diş Beyazlatma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş beyazlatma sonrasında çoğu hastada az ya da çok hassasiyet görülmektedir. Bu oluşan hassasiyet en fazla üç gün içerisinde geçmektedir. İşlem yapılmadan hemen önce ağrı kesici ilaç kullanımı bu hassasiyeti en az düzeye indirmektedir. İlk birkaç gün içerisinde çok soğuk içecek ya da yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Diş hekimi tarafından önerilmiş olan hassasiyeti gideren macun kullanılması da bu sorunu azaltmaktadır.

Diş beyazlatma işleminde özellikle ilk üç gün her türlü renk verici yiyecek ve içecekten uzak durulması gerekmektedir. Bu konuda ideal olan bir hafta on gündür. Sigara, çay, kahve, kola, şalgam, kırmızı şarap, vişne ve salça içerek yiyecekler ve bunlara benzer bir çok yiyecek ve içecekten uzak durulması önemlidir.

Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Dişler Eski Rengine Döner Mi?

Diş beyazlatma işlemi yaptıracak olan kişilerin aklına takılan sorulardan birisi bu işlemin ardından dişlerin eski rengine dönüp dönmeyeceğidir. Diş beyazlatma işleminde elde edilen sonuçlar iki yıla kadar aynı şekilde kalabilmektedir. Ancak çok fazla miktarda çay, kahve, kırmızı şarap ve sigara gibi ürünlerin kullanımı ve yetersiz bir şekilde bakım yapılmışsa renk daha kısa sürede geri gelmektedir.

Sigara içen kişilere diş beyazlatma işlemi uygulanabilmektedir. Bu konuda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak sigara içen kişilerde diş beyazlatma işleminde rengin kalıcılığı sigara kullanmayan kişilere göre daha kısa sürmektedir.

Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş beyazlatma işlemi dişlere herhangi bir zarar vermemektedir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamaların rengine herhangi bir etkisi olmayacağından kronların üzerine uygulanmamaktadır. Dolgular ise dişin yalnızca belirli bir kısmında yer aldığı için kalan diş dokusu beyazlarken geriye kalan kısımlar sabit kalmaktadır. Bu nedenle de beyazlatma işleminin ardından dolgular yeni renk ile uyumlu olmaları açısında rötuşlanabilmektedir.

Diş Beyazlatma İşlemi Güvenli Bir Tedavi Midir?

Diş beyazlatma işlemi diş dokusundaki yapısal bir değişiklik ya da kalıcı bir hasar oluştuğunu gösteren herhangi bir araştırma ya da mikroskobik bir çalışma yoktur. Burada da önemli olan diş beyazlatma işleminin hangi yöntem ile olursa olsun diş hekimi kontrolünde yapılması gerekmektedir. Diş beyazlatma işlemi için diş hekiminde ya da evde kullanılmakta olan beyazlatma halleri kişiler arasında farklılıkları gösteren derecelerde hassasiyete neden olabilmektedir. Özellikle de ısısal uyaranlar ile temasta yaşanmakta olan duyarlılık, kamaşma hissi oldukça normal yan etkilerdir. Bu tarz şikayetlerin bir çoğu ilk 4 ila 8 saat içerisinde belirgin olup gün içerisinde de kaybolmaktadır. Diş hekiminin yapacağı florür uygulamaları ve önereceği diş macunları ile tedavi süresinde daha konforlu geçirmenizi sağlamaktadır. Diş beyazlatmada jel uygulamasının kesilmesinin ardından hassasiyet sona ermektedir.

Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?

Diş beyazlatma tedavisi ile elde edilen sonuçlar kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Buna örnek vermek gerekirse dişlerdeki renk değişikliğinde sarı tonlar baskınsa diş beyazlatma çok daha iyi sonuç vermektedir. Özellikle de antibiyotik kullanımı sebebiyle oluşan grileşmelerin beyazlatılması ise bu konu daha zordur ve sonuca ulaşmak daha da uzun bir süre almaktadır. Kanal tedavili bir dişin beyazlatılması canlı dişlere oranlara daha uzun sürmektedir. Ancak genel olarak 2 ila 3 hafta içerisinde ciddi sonuçlar alındığını söylemektedir. Diş beyazlatma için kullanılmakta olan jellerin beyazlatıcı etkisinin en az 1 ila 2 yıl süre ile devam etmesi beklenmektedir. Ancak bu süre kişinin hijyen alışkanlıklarına ve renkleşmeye neden olan etkenlere ne kadar maruz kaldığı ile direkt olarak ilgili bir konudur. Rutin kontroller yapılırken diş hekimi ve hastanın ortak kararına bakılarak beyazlatma tedavisi tekrarlanabilmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma İşlemi

Ev tipi diş beyazlatma işlemi hastanın diş hekiminin vermiş olduğu talimatlar ile evde kendi kendine uygulayabileceği beyazlatma işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tek başına beyazlatma işlemi olabildiği gibi aynı zamanda ofiste uygulanabilen beyazlatma işlemine destek amacı ile de uygulanan bir işlemdir.

Ev tipi beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından hastadan alınan ölçünün ardından kişiye özel olarak hazırlanmakta olan bir dişliğe diş hekiminin vermiş olduğu beyazlatma ajanlarının uygun miktarda plaja uygulanması ve plajın tercihen geceleri uyurken takması ile birlikte sonuç alınmaktadır. Ev tipi diş beyazlatma işleminde önemli olan nokta diş hekiminin vermiş olduğu talimatlara uyulmasıdır.

Soru & Cevap

Kaç yaşında diş teli takılır?

10 yaşından itibaren diş teli tedavisine başlanabilir.

Cevabı bulamadınız mı?

En hızlı şekilde dönüş sağlamaya çalışıyoruz.

Submit question!